GHID ÎNSCRIERE PROGRAM CASA VERDE 2023
În aceasta pagina vei afla tot ce trebuie să știi despre înscrierea în programul Casa Verde 2023, precum și calendarul înscrierilor.
Calendar înscrieri
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat calendarul de înscrieri, după cum urmează:
- 19 mai, ora 10:00 – Regiunea București Ilfov
- 24 mai, ora 10:00 – Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu)
- 29 mai, ora 10:00 – Regiunea Nord Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui)
- 6 iunie, ora 10:00 – Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş)
- 9 iunie, ora 10:00 – Regiunea Sud Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea)
- 14 iunie, ora 10:00 – Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman)
- 19 iunie, ora 10:00 – Regiunea Sud Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea)
- 22 iunie, ora 10:00 – Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş)
Pentru depunerea proiectelor, s-a luat în considerare doar prima zi de înscriere (deși sunt alocate 3 zile lucrătoare/regiune).
Având în vedere că se alocă fondurile pe principiul „primul venit, primul servit”, e posibil că acestea se vor epuiza destul de repede. De aceea va recomandam sa depuneti cat mai devreme posibil, incepand cu ora 10.
Toate documentele trebuie să fie valabile la data înscrierii în platforma!
Vă recomandăm sa obțineți și să pregătiți din timp următoarele:
- Act de identitate solicitant (adresa din cartea de identitate trebuie să coincidă cu adresa imobilului unde se dorește implementarea). Nu se acceptă viza de flotant la adresă. Termenul de schimbare a cărții de identitate este de 10 zile lucrătoare de la depunerea documentelor la Direcția de Evidență a Persoanelor.
- Extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului construcție pe care se va implementa proiectul (este valabil 60 zile de la emitere). Se poate obține online și costă 20 lei: epay.ancpi.ro/epay/SelectProd.action?prodId=1420
- Certificat de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor Publice (este valabil 90 zile de la emitere). Se poate obține online de la ANAF www.anaf.ro (dacă aveți SPV) sau fizic de la ANAF.
- Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială aveți domiciliul (este valabil 30 zile de la emitere). Unele primării eliberează acest document online.
Dacă adresa din CI este scrisă diferit față de cea din extrasul de carte funciară (de exemplu lipsește strada, numărul, etc), trebuie să obțineți o adeverință de la primărie care să ateste adresa la care locuiți și să menționeze numărul cărții funciare (Descarcă Model)
Copia cărții funciare colective, doar pentru imobilele tip duplex (se obține doar fizic de la OCPI). De exemplu, pentru un imobil înscris într-o carte funciară cu număr de tipul xxxx-C1-U2, este necesară copia cărții funciare colective.
Eligibilitate
Trebuie să verificați cu atentie daca respectați următoarele cerințe:
- Sunteți persoană fizică cu domiciliul la adresa unde doriți instalarea sistemului fotovoltaic
- Nu aveți datorii la ANAF sau la bugetul local
- Sunteți proprietar al imobilului respectiv ce are ca destinație exclusiv locuință sau anexe ce o deservesc
- Indiferent dacă doriți să instalați sistemul pe casă sau pe teren este necesar ca locuința dumneavoastră să fie intabulată și să aveți drept de proprietate asupra acesteia
- Imobilul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau entități care desfășoară activități economice.
- Vă puteți înscrie pentru a obține finanțare, chiar dacă imobilul a fost achiziționat prin credit ipotecar
Proiectul dumneavoastră NU va fi aprobat daca:
- Aveți viză de flotant pentru adresa respectivă. Viza de flotant, stabilește reședința, nu domiciliul.
- Locuința dumneavoastră face parte dintr-un bloc sau șir de case cu mai mult de 2 unități locative intabulate colectiv dumneavoastră sau un coproprietar
- Ați beneficiat deja de finanțare în cadrul programelor Casa Verde 2019 sau Casa Verde 2021 pentru același imobil (dacă ați beneficiat pentru un alt imobil, vă puteți înscrie în program pentru imobilul unde aveți domiciliul dumneavoastră sau un coproprietar. )
- Aveți deja un proiect aprobat în sesiunea Casa Verde 2021 și urmează să semnați contractul de finanțare.
Înscrierea în program se va face de către beneficiar direct în platforma AFM
Este foarte important sa fiti organizati in ceea ce priveste pregatirea documentelor, dar si foarte promti pentru a le introduce la timp.
Vă recomandăm să vă creați un folder într-un loc ușor accesibil pentru a le încărca cu rapiditate.
Toate documentele trebuie să fie emise pe numele solicitantului.
- Copia ACTULUI DE IDENTITATE. În primul rând, trebuie să vă asigurați că domiciliul de pe cartea de identitate corespunde cu adresa din extrasul de carte funciară, dacă nu corespunde, pentru că, de exemplu, într-unul dintre documente nu este specificată adresa completă cu strada și numărul, atunci trebuie să obțineți de la primărie o adeverință care confirmă că adresa din cartea funciară este aceeași cu cea de domiciliu. În acest caz, scanați împreună în același document, cartea de identitate și adeverința dacă adresele coincide, este necesar să scanați doar cartea de identitate.
Dacă aveți carte de identitate tip nou, este necesar să scanați față verso. Dacă aveți buletin vechi, trebuie să scanați și pagina a 2-a pentru ca este menționată data de expirare. Dacă v-ati schimbat numele, dar nu ați actualizat informațiile la Oficiul de Cadastru, este necesar să anexați cărții de identitate și copia certificatului de căsătorie sau a deciziei de divorț pentru a corela datele din cartea de identitate cu cele din extrasul de carte funciară. Dar dacă sunt mai mulți coproprietari ai imobilului în acest caz, documentele se obțin și se depun de către cel care are domiciliul la adresa și preferabil este titularul facturii de energie electrică. Dacă beneficiarul finanțării nu este titularul contractului de energie electrică, va trebui să schimbați titularul înainte de a instala sistemul fotovoltaic.
În acest program nu mai este nevoie de declarație expresă din partea coproprietarilor, dar solicitantul finanțării trebuie să se asigure că pe acest imobil nu s-a mai beneficiat de finanțare și că are acordul celorlalți coproprietari.
- EXTRAS CARTE FUNCIARA din care trebuie să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului, construcție pe care se va implementa proiectul. Acest document este valabil 60 de zile de la emitere și se poate obține online de pe site-ul ANCPI și costă 20 RON. Trebuie să verificați în acest document :
- Daca adresa imobilului este corectă și completă și corespunde cu cea din cartea de identitate. Dacă nu este, atașați adeverința de la primărie la cartea de identitate pe numele solicitantului.
- Daca numele solicitantului apare la drepturile de proprietate în cadrul extrasului de carte funciară
- Nu există mențiuni sau sarcini către o persoană juridică, cu excepția ipotecilor imobiliare și nu au trecut mai mult de 60 de zile de la data eliberării extrasului de carte funciară.
- CERTIFICAT ATESTARE FISCALA privind obligațiile de plată către bugetul de stat emis pe numele solicitantului de către ANAF.
Acest document trebuie să respecte următoarele criterii:
- este eliberat pe numele beneficiarului de către ANAF
- apare cifra zero la datorii
- nu au trecut 90 de zile de la data eliberării certificatului.
- Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale de la PRIMARIE. In cazul acestui document, verificați următoarele :
- Este eliberat pe numele beneficiarului de către primărie sau Direcția de taxe și impozite locale de domiciliu (uneori primăria menționează și coproprietarii, nu e nicio problema, este acceptat)
- Este menționat în clar, suma zero la datorii sau că beneficiarul nu figurează în evidențe cu datorii.
- Nu au trecut 30 de zile de la data eliberării certificatului.
Ca o excepție, se adaugă copia cărții funciare colective doar dacă imobilele aparțin unui duplex. În acest caz, cartea funciară are numărul de tip C unu sau CC II U II, iar acest document se obține fizic de la ACPI. Trebuie să aveți în vedere că proiectul dumneavoastră este eligibil doar dacă sunt maxim 2 unități individuale intabulate în cartea funciară colectivă.
După ce ați verificat temeinic documentele conform celor enumerate, acestea trebuie scanate și pregătite pentru înscriere. Dacă aveți nelămuriri privind criteriile de eligibilitate sau documentele necesare înscrierii vă stăm la dispoziție si pe email office@sinoval.com.ro
Cum pregătiți documentele pentru înscriere Casa verde 2023?
- Dacă obțineți documentele in format fizic, trebuie să le scanați și să le pregătiți pentru înscriere.
- Dacă obțineți documentele în format electronic, trebuie doar să le salvați în folderul dedicat.
- Puteți scana documentele, fie la un copy center sau folosind un scaner, fie folosind telefonul.
- Puteți folosi Google drive pentru scanare. Această aplicație este deja preinstalată pe android și iphone. Astfel, documentele salvate pe telefon se pot accesa ușor și de pe calculator doar prin logarea în contul de Google drive.
- Pentru înscriere vă recomandăm să folosiți un computer. Astfel, vă va fi mai ușor să introduceți informațiile și documentele solicitate.
- Dacă ați obținut certificatele fiscale și extrasul cf online, nu le printați, pentru că apoi să le scanați păstrați-le sub forma primită pentru a păstra semnătura electronică a autorității.
- Asigurați-vă că toate documentele scanate sunt la o rezoluție bună, sunt scanate integral, adică nu lipsesc pagini din acestea și eventualele semnături și ștampile sunt lizibile, iar cartea de identitate cuprinde toate elementele de identificare, inclusiv termenul de valabilitate.
Puteți deja să vă creați un cont pe platforma AFM pentru a nu pierde timp atunci când se va lansa înscrierea pentru regiunea dumneavoastră.
Cum creezi cont AFM
Link-ul pentru crearea contului AFM:
https://inscrierionline.afm.ro
1. Apăsați pe „Creează cont”:
2. Introduceți adresa de mail:
3. Apăsați pe „Trimiteți codul de verificare”:
4. Introduceți codul primit pe mail, după care apăsați pe „Verificați codul”:
5. Parola trebuie sa fie formată din minim 8 caractere, aceasta sa contina minim o litera mare și 3 cifre
Vă recomandăm să salvați parola!
Când se va ajunge la data de înscriere pentru regiunea dumneavoastră, trebuie să vă logați în cont și să apăsați pe butonul depune, spre deosebire de sesiunile Casa Verde anterioare, de această dată nu mai este nevoie de completarea și semnarea unei cereri de finanțare. Se vor introduce datele direct în aplicație și se va bifa declarația conform modelului din ghidul de finanțare.
De reținut, dacă doriți să depuneți un proiect în numele dumneavoastră și unul pentru alt membru al familiei, de exemplu, trebuie create conturi separate pentru fiecare dintre solicitanții. Când AFM va publica mai multe informații privind modul de realizare a înscrierii, vom reveni.
Dacă aveți nelămuriri privind criteriile de eligibilitate sau documentele necesare înscrierii vă stăm la dispoziție si pe email office@sinoval.com.ro
Mult succes!
Ce Spun Clienții Noștri
Poate vrei să afli și ce spun alți clienți despre colaborarea cu noi. Ai aici mai multe testimoniale.